برنج نیم دانه ایرانی؛ عطر، طعم و پخت بسیار خوبی دارد
برج نیم دانه ایرانی به دلیل داشتن عطر و بوی خوب طرفداران بسیاری دارد. فرق اصلی برنج نیم دانه با برنج سالم در ابعاد آن است؛ هنگام فراوری برنج، دانههای آن شکسته شده و به قسمتهایی تقسیم میشوند؛ بنابراین تفاوت خاصی با برنجهای سالم ندارد. به همین خاطر قیمت آن هم پایینتر است. شما میتوانید برای تهیه غذاهای خوش طعمی نظیر شله زرد، شیر برنج، انواع سوپ و حتی طبخ برنج ساده از این نوع برنج استفاده کنید. برنج نیم دانه انواع مختلفی داشته و با درجه کیفیت متفاوت تولید میشود. هنگام خرید باید به این موضوع توجه داشته باشید و به سراغ فروشندگان معتبر بروید.
برنج نیم دانه چیست؟
برنج نیم دانه به برنج شکستهای میگویند که از الک کردن برنج دانه بلند در شالیکوبیها به دست میآید. این نوع برنج به لحاظ اندازه یک سوم برنج سالم است. در زبان مازندرانی به برنج نیم دانه دنیم گفته میشود. ارزش غذایی برنج نیم دانه همانند برنج سالم بوده و به خاطر شکسته بودن هضم راحتتری دارد. اغلب مصرف کنندگان برنج نیم دانه ایرانی را با برنج سالم مخلوط کرده یا از آن برای تهیه انواع دسر استفاده میکنند. برنج نیم دانه مصارف گوناگونی دارد، اما هنگام خرید باید دقت کرد که مقدار دانههای شکسته برنج زیاد نباشد.
انواع برنج نیم دانه به لحاظ اندازه
برنج نیم دانه انواع مختلفی داشته که هر کدام به صورت مجزا بستهبندی و به فروش میرسند. هر یک از این برنجها کاربرد یا استفاده متفاوتی دارند:
نیم دانه درشت یا لاشه
نیم دانه درشت به دانههایی گفته میشود که یا از وسط نصفه یا به یک سوم دانه اولیه تقسیم شدهاند. این نوع برنج نیم دانه را در استانهای مختلف با نامهای لاشه، سرلاشه و دونیم میشناسند. اغلب مصرف برنج لاشه خوراکی است. این نوع برنج همان طعم، مزه و عطر برنج کامل را داشته و اگر طبخ درستی داشته باشد بسیار شبیه به برنج کامل در خواهد آمد. بنابراین شما میتوانید از برنج نیم دانه درشت حتی در مهمانیها هم استفاده کنید.
نیم دانه متوسط یا چهارپاره
برنج نیم دانه متوسط از نصف دانه کامل یا یک سوم برنج معمولی به دست میآید. این نوع برنج از برنج لاشه یک مقدار ریزتر است. از برنج نیم دانه بیشتر برای غذای کودک و استفاده در غذاهایی مانند شلهزرد، شیربرنج و انواع آش استفاده میشود.
نیم دانه ریز
برنج نیم دانه ایرانی ریز به صورت تقریبی به 4 یا 5 قسمت تقسیم شده است. از این نوع برنج نیم دانه میتوان آرد برنج تهیه کرد و در پخت انواع شیرینی و بیسکوییت از آن استفاده کرد. همچنین برای پخت غذای کودک، غذاهای خانگی و غذای پرندگان استفاده زیادی از آن میشود.
برنج نیم دانه چگونه تولید می شود؟
هر دانه برنج مراحل زیادی را از شالیزار طی میکند تا به دست مصرفکنندگان برسد. این محصول ابتدا با همان شلتوک و سبوس وارد کارخانه میشود؛ سپس به وسیله دستگاه مخصوص، شلتوک و سبوس آن جدا شده و برای سفید شدن وارد دستگاه دیگری قرار میگیرند. دانههای برنج توسط این دستگاه که یک کاردک مخصوص دارد آنقدر تراشیده شده تا دیگر هیچ پوسته و سبوسی روی آن باقی نماند. در این مرحله در صورتیکه دانه برنج مقاومت ضعیفی داشته باشد، یا کمی خیس باشد، شکسته خواهد شد. در مرحله آخر برنجهای سالم (بوجاریشده) از شکسته (نیم دانه) به وسیله الک و سورتینگ جدا میشوند؛ از آنجاییکه بعد از الک برنج نیم دانه کمی ضایعات و سبوسهای به جا مانده دارد آنها را توسط دستگاه سورتینگ لیزر که بسیار پیشرفته است برای تجاریسازی آماده میکنند. تا قبل از این افراد برنجهای نیم دانه را قبل از مصرف باید پاک میکردند.
علت شکسته شدن برنج هنگام تولید
برنج نیم دانه همان برنجی است که هنگام تولید به دلیل مقاوت کم شکسته میشود. شکستن این دانهها دلایل مختلفی دارد؛ نارس بودن، آفتزدگی ساقه برنج در هنگام رشد آن, حمل و نقل نادرست، باران ناهنگام در زمان رشد برنج، خشک کردن نادرست برنج در کارخانه شالیکوبی و آسیب رسیدن در هنگام تبدیل شالی به برنج از جمله این علتها است.
خواص و ویژگی های برنج نیم دانه ایرانی
برنج نیم دانه ایرانی بسیار خوش پخت، خوش عطر و طعم است. هضم این نوع برنج، برای معده بسیار سادهتر خواهد بود. پزشکان خوردن این نوع برنج را برای افرادی که ناراحتی یا تنبلی معده دارند بسیار توصیه میکنند. همچنین افراد سالمند هم میتوانند از برنج نیم دانه در وعدههای غذایی خود استفاده کنند. طبخ این برنج هم به صورت آبکش و هم کته انجام میشود.
آشنایی با ارقام برنج نیم دانه ایرانی
استانهای مختلفی در کشور ایران به کشت برنج میپردازند. گیلان، مازندارن، خراسان رضوی (کلات)، فارس و خوزستان از جمله استانهایی هستند که برنج کشت میکنند. برنجهایی که در شرایط اقلیمی خوبی کشت میشوند عطر و طعم، خوشپختی و شکل ظاهری بهتری دارند. از انواع برنج نیم دانه میتوان به موارد مختلفی اشاره داشت:
برنج نیم دانه هاشمی
برنج هاشمی در استانهای مازندران، گیلان و گلستان کشت میشود. این نوع برنج از عطر و طعم بسیار خوبی برخوردار بوده و کیفت پخت فوقالعادهای دارد. برنج هاشمی شامل دو نوع طبع سرد و گرم است. این برنج به خاطر داشتن عطر بینظیر و کیفیت پخت طرفداران بسیاری دارد. برنج هاشمی مقاومت بسیاری در برابر آفات داشته و به دلیل استفاده کم از سم و کود شیمیایی در تولید آن محصولی سالم و ارگانیک به حساب میآید.
برنج نیم دانه ایرانی طارم
کشت برنج طارم در مازندران انجام میشود؛ این استان از لحاظ موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی، بهترین گزینه برای کشت برنج طارم محسوب میشود. برنج نیم دانه ایرانی طارم عطر و طعم بسیار زیادی داشته و افرادی که به دنبال برنج معطر هستند بهترین انتخاب است. طارم دانههای درشتتر و پخت بسیار بهتری به نسبت برنجهای دیگر دارد.
برنج نیم دانه ایرانی علی کاظمی
برنج علی کاظمی در فومن و گیلان کشت میشود. این برنج در مقایسه با دیگر برنجها کوتاه بوده و به اصطلاح توپی شکل است. کیفیت پخت برنج علی کاظمی بسیار خوب بوده و به دلیل خوش خوراک و خوش طعم بودن طرفداران بسیاری دارد.
برنج نیم دانه صدری
برنج صدری جزو بهترین و مرغوبترین برنجهای ایرانی شناخته میشود. این نوع برنج پخت بسیار عالی و ارزش غذایی بسیار بالایی دارد؛ میزان پروتئین موجود در این برنج از ارقام دیگر بیشتر است.
برنج نیم دانه ایرانی دم سیا
برنج دم سیاه در استان گیلان کشت میشود و جزو برنجهای مرغوب به حساب میآید. برنج دم سیاه از بو و مزه دلپذیری برخوردار است. همچنین پخت بسیار خوبی دارد. این نوع برنج جزو پرفروش و محبوبترین برنج های ایرانی به حساب میآید.
برنج نیم دانه ایرانی عنبر بو
برنج عنبر بو جنوبی بوده و در استانهای خوزستان و فارس و اصفهان نیز کشت میشود. این برنج محلی به لحاظ کیفی عطر، طعم و پخت بسیار عالی دارد. برنج عنبربو دانههای کوتاهی داشته و گرد و توپر هستند. این نوع برنج دارای طبع گرم است.
برنج نیم دانه ایرانی کامفیروز یا قصرالدشتی
برنج کامفیروز یا قصرالدشتی یکی از برنجهای بومی استان فارس است. این برنج عطر و طعم متوسطی دارد. طبع این برنج گرم بوده و برای افراد سردمزاج بسیار مناسب خواهد بود.
برنج نیم دانه ایرانی کلات
برنج کلات در استان خراسان رضوی و شهر کلات کشت میشود. این برنج عطر و بوی بسیار دلپذیری دارد؛ حتی میتوان گفت که میزان خوشعطری آن از برنجهای شمالی بیشتر است.
قیمت برنج نیم دانه ایرانی
برنج نیم دانه ایرانی به لحاظ طعم و عطر بسیار شبیه برنج دانه معمولی است؛ ابعاد و اندازه تنها تفاوت این دو برنج هستند. همین موضوع دلیلی بر قیمت پایینتر برنج نیم دانه به شمار میرود. نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که هر نوع برنجی که در بازار وجود دارد، نیم دانه دارد. بنابراین هنگام خرید با در نظر گرفتن این موضوع باید بدانید که برنج نیم دانهای که تصمیم به خرید آن دارید، از کدام نوع برنجهای عرضه شده در داخل بازار تهیه شده است. چرا که همانطور که قیمت برنجها با یکدیگر تفاوت دارند، نیم دانهها هم نیز به همین صورت هستند. متاسفانه برخی از فروشندگان با مخلوط کردن برنجهای نیمه ایرانی با خارجی محصول نهایی را با قیمتی بالا در بازار به فروش میرسانند. با توجه به این موضوع هنگام خرید برنج نیم دانه باید توجه داشته باشید که برنج قاطی نداشته باشد.
برنج نیم دانه ایرانی را از مراکز معتبر تهیه کنید
برنج نیم دانه ایرانی عطر و طعمی همانند برنجهای سالم یا به اصطلاح بوجاری شده دارد. برنج نیم دانه در فرآیند تولید به دلایل مختلف نصفه میشود؛ به همین خاطر به آن برنج نیم دانه میگویند. قیمت آن هم به همین خاطر نسبت به برنج سالم ایرانی پایینتر است. این نوع برنج انواع مختلفی داشته و برای پخت غذای کودک، شلهزرد، انواع سوپ، تهیه آرد برای پخت شیرینی و بیسکوییت و حتی استفاده شخصی و مهمان کاربرد بسیار زیادی دارد. کیفیت برنج نیم دانه به نوع برنج سالمی که از آن تهیه میشود، بستگی خواهد داشت. با خرید از فروشگاههای معتبر خیالتان از کیفیت و قیمت برنج نیم دانه راحت خواهد بود.